Elevshow blev storsuccé

29.10.2019 kl. 12:43
Det var spännande. Det var roligt. Det var humor och skratt och varma applåder. Det var dikter och skräckisar och finurliga replikskiften. Det var universums första ordkonstshow!

21 ordkonstelever uppträdde med sina egna texter i festsalen på Annegården i Helsingfors lördagen den 26.10. Konferencier var galaxens mest berömda skådespelare Dijonne Senappe. Salen var fullsatt med över 60 personer i publiken. Tänk att uppträda inför så stor publik!

– Jag var väldigt nervös, berättar 9-åriga Iines Karlsson. Tänk om jag läser fel, tänkte jag.

– Jag var också jättespänd, säger Alina Karhinen, 9 år. Men sedan tänkte jag att det inte är världens undergång om jag inte läser så bra…

Iines läste en berättelse som handlar om en storasyster med ett magiskt finger. Hon hade låtit sig inspireras av Roald Dahls bok Mitt magiska finger. Alina uppträdde med en berättelse som heter Lidlkatastrofen. Hon hade låtit sig inspireras av Lidlbygget i Söderkulla i Sibbo. I Alinas berättelse ska Lidl invigas och folkmassorna råkar ha sönder hela butiken, men då kommer Gud och hjälper till och fixar Lidl med sin hammare.


Natalie och Selina är folket som väntar på Lidl.

– När jag bugade kändes det roligt, för jag märkte att alla tyckte om min saga, berättar Alina.

– Huh, det gick bra tänkte jag när jag bugade! säger Iines.

Att buga är viktigt! Eleverna genrepade kvällen innan showen med Dijonne Senappe (ordkonstlärare Petra Norrgård) och ordkonstlärarna Lotta Sanhaie, Lotta Portin och Nina Tikkanen. Alla hjälptes åt att regissera och coacha eleverna och betonade att det är extremt viktigt att buga minst två gånger. Nina satte ett tejpmärke på scenen enligt anvisningar från ordkonstlärare Maja Ottelin som denna gång ansvarade för scenbelysningen.

– Här ska ni stå när ni bugar! Och kom ihåg: minst två bugningar, instruerade Nina.


Benjamin, Victor och Julius läser varsin text.

Det blev rätt många tejpmärken på scenen. Ja, det var ju en storslagen show med 18 programinslag, och då behövs märken för alla dem som står på scen. Några av eleverna uppträdde ensamma och läste stämningsfulla dikter eller kusliga texter, somliga med rörelser och rekvisita. Några av eleverna uppträdde i grupp, så att en elev läste sin text och några andra elever dramatiserade händelser i texten eller läste repliker med inlevelse.

Både Iines och Alina hade ordkonstkamrater med på scen när de uppträdde. När Iines läste om storasystern med det magiska fingret spelade Benjamin Bäckström, 8 år, lillebror och Rebecka Mellgren, Emmy Gehlin och Olga Järf var storasystrar. Lillebror retade storasystrarna och storasystrarna pekade ilsket på honom med varsitt magiskt pekfinger. Skådespelet skedde medan Iines höll dramatiska pauser i sitt läsande.

– Det var kiva, eller tassigt och kiva, att vara lillebror när Iines läste sin text, berättar Benjamin.

Benjamin uppträdde också med en egen text. Han stod på scen tillsammans med sina ordkonstkompisar Julius Hollmén och Victor Borgström. Pojkarna läste varsin text. Benjamins text handlade om ett mystiskt ägg. Ut ur ägget kom en orm!

– Jag hade en bra känsla både när jag just skulle gå upp på scenen och när jag bugade, berättar Benjamin.


Tre storasystrar och en lillebror.

Alina hade också ordkonstkamrater med sig på scen när hon uppträdde med sin Lidlkatastrof. Natalie Wester och Selina Hisinger spelade folket som viftade med Lidlskyltar och sprang så klumpigt att hela Lidl rasade. Cilla Silfverberg, 11 år, spelade Gud, som alltså fixade Lidl med sin glittriga hammare.

– Det roligaste med hela showen var definitivt att vara Gud, berättar Cilla.

Cilla uppträdde dels som Gud i Alinas berättelse, dels med Borgbackendikter tillsammans med Emilia Hoop, 12 år. Hon läste dessutom sin berättelse om flickan som råkade bli en banan när hon halkade på ett bananskal …

– Det kändes helt fantastiskt när jag bugade efter min bananberättelse, berättar Cilla. Allt hade gått som planerat och det kändes jättebra när alla applåderade!


Ordkonstelever på gruppfoto.

Dijonne Senappe berättar att applåder är nästan det viktigaste i hennes jobb som artist.

– Alla artister mår bra av applåder! Det är därför vi såg till att ordkonsteleverna bugade minst två gånger efter varje text, berättar Dijonne.

Dijonne berättar vidare att det var en stor ära för henne att vara konferencier på ordkonstshowen.

– Eleverna var helt fantastiska! De hade mycket karisma, de läste sina texter med inlevelse, de kom ihåg att hålla pauser och ha ögonkontakt med publiken, de njöt av att stå på scen!

Dijonne tillägger att hon tycker att nivån på elevernas texter var väldigt hög och att känslan både på och bakom scenen var varm och kreativ och fin.

– Den varma känslan spred sig ända ut i publiken, det märkte man på alla leende människor i publiken, säger Dijonne.

– Det enda jag skulle ändra på är att kaffet i min VIP-loge gärna hade fått vara mörkrostat! Min mage kan inte riktigt tåla ljusrostat kaffe!

Det ska vi komma ihåg, Dijonne!

Stort tack till alla som var med i showen, både på och bakom scenen! Ordkonstskolan kommer att ordna ordkonstshow varje vårtermin och hösttermin.
 

Lotta Sanhaie
Ordkonstlärare
Sydkustens ordkonstskola