Månadens ordkonstnär: Sigrid Lundqvist

18.02.2022 kl. 12:20
Februari månads ordkonstnär är Sigrid Lundqvist med texten "Rummet", en stämningsfull miljöbeskrivning.

Sydkustens ordkonstskola har fantastiska elever! Elever som skriver förtrollande, magiska texter, texter som förflyttar en i tid och rum, mellan innerlig längtan, stark förtvivlan och sprudlande lyckorus. Under rubriken månadens ordkonstnär vill vi lyfta fram en strålande skribent i taget. Bekanta er med månadens ordkonstnär och njut av  underbara verk!

Läs Rummet av Sigrid Lundqvist

Sigrid Lundqvist

Ålder: 13 år

Ordkonstgrupp: Författarfröplantorna

Vad läser du helst och varför?
Helst läser jag nog skräck, politik och biografier. Skräck tycker jag är mycket mera effektivt i böcker. Politik är intressant att läsa om, eftersom jag gillar att vara politiskt involverad. Jag lyssnar också på mycket musik, så jag tycker om att läsa mina favoritartisters biografier.

Har du något tips på bok som gav dig en stark läsupplevelse?
En tid sedan läste jag “Poet X” av Elizabeth Acevedo. Den var jättebra och verkligen en stark läsupplevelse, jag skulle definitivt rekommendera den.

Hur länge har du skrivit?
Jag började skriva när jag var kanske elva eller tolv, så några år.

När skriver du och hur ofta?
Jag brukar skriva lite när som helst jag får idéer för texter och såklart när jag har ordkonst.

Vilken slags texter skriver du helst?
Helst skriver jag nog dikter och lite längre texter om olika saker.

Har du några tips till någon som skriver i samma genre?
Jag är inte någon fantastisk tipsare, men mest kanske bara att var inte rädd att ta inspiration från något. De flesta texter jag skrivit innebär att jag inspireras av saker och händelser i mitt verkliga liv, historiska händelser och sådant som filmer och musik jag gillar. Det hjälper mig jättemycket.

Vad inspireras du av?
Nästan allt faktiskt, men musik är något som inspirerar mig mycket, både hur det låter och olika sångtexter. Jag lyssnar på musik varje dag och jag gillar att hitta på dikter och texter om olika sånger.

Hur blev den här texten till?
Vi fick i uppgift om att skriva om en miljö där vi känner oss trygga, så jag valde mitt rum hos min pappa eftersom det var rummet jag befann mig i just då. Jag försökte beskriva rummet så noggrant som möjligt, så att jag riktigt kunde skapa en bild av rummet. Karaktären som kommer in i rummet är inte jag, även om det är skrivet i jag-form. Katten som kommer in i rummet är en av mina katter, Nekku. Han är en väldigt nyfiken katt, och han har aldrig varit i det rummet, så jag ville föreställa mig hur det skulle gå om han en dag kom in i mitt rum.

Läs Rummet av Sigrid Lundqvist

Mera elevtexter

December 2021 Tåget av Alva Tjäru
November 2021 Vingar av Jessica Rehn