Månadens ordkonstnär: Alva Tjäru

16.12.2021 kl. 14:27
Månadens ordkonstnär fick idén till sin text från en dröm. Ordkonstskolan bjuder på Alva Tjärus "Tåget" som decemberläsning.

Sydkustens ordkonstskola har fantastiska elever! Elever som skriver förtrollande, magiska texter, texter som förflyttar en i tid och rum, mellan innerlig längtan, stark förtvivlan och sprudlande lyckorus. Under rubriken månadens ordkonstnär vill vi lyfta fram en strålande skribent i taget. Bekanta er med månadens ordkonstnär och njut av hens underbara verk!

Läs Tåget av Alva Tjäru

Namn:
Alva Tjäru

Ålder:
15 år

Ordkonstgrupp:
Författarfröplantorna, en distansgrupp

Vad läser du helst och varför?
Jag läser egentligen lite allt möjligt. När jag tänker efter så kan jag faktiskt inte komma på någon specifik genre som jag tycker extra mycket om.

Har du något tips på bok som gav dig en stark läsupplevelse?
Jag har inte kunnat sluta tänka på The Secret History (Den hemliga historien) av Donna Tartt sedan jag läste den i somras. Det finns nog många fler böcker som har gett mig en stark läsupplevelse, till exempel Hästpojkarna av Johan Ehn, men jag kan inte komma på fler just nu.

Hur länge har du skrivit?
Jag har alltid tyckt om att skriva och hitta på berättelser. När jag var liten brukade jag ofta hitta på små historier som jag skrev ner i häften som jag hade gjort själv av papper. Men det var först för några år sedan som jag började skriva på riktigt.

När skriver du och hur ofta?
Jag skriver då jag kan, orkar eller känner mig inspirerad. Jag tycker inte om att tvinga mig själv till att skriva.

Vilken slags texter skriver du helst?
Det beror på. Jag tycker oftast om att skriva texter där något händer, jag tycker inte om att skriva jättelånga inre monologer som karaktärerna har. Dikter skriver jag inte så ofta men det är något jag skulle vilja bli bättre på.

Har du några tips till någon som skriver i samma genre?
Skriv det som du själv skulle vilja läsa om. Om du aldrig ser dig själv i någon karaktär när du läser, så skapa karaktärer som du och antagligen också andra kan relatera till.

Vad inspireras du av?
Oftast så får jag mina idéer från någon intressant dröm jag har haft. Eller så kan det vara från något intressant som någon säger eller något som jag ser.

Hur blev texten Tåget till?
Idén till texten fick jag från en dröm jag hade någon gång förra året. Drömmen var förstås inte så detaljerad som texten, men jag tyckte att drömmen var intressant och jag ville se vad jag kunde hitta på utgående från den.

December 2021
Tåget av Alva Tjäru

November 2021
Vingar av Jessica Rehn
Presentation av ordkonstnären

Maja Ottelin