Månadens ordkonstnär!

11.11.2021 kl. 22:59
Månadens ordkonstnär i november är Jessica Rehn med sin text Vingar

November 2021 Jessica Rehn

Sydkustens ordkonstskola har fantastiska elever! Elever som skriver förtrollande, magiska texter, texter som förflyttar en i tid och rum, mellan innerlig längtan, stark förtvivlan och sprudlande lyckorus. Under rubriken månadens ordkonstnär vill vi lyfta fram en strålande skribent i taget. Bekanta er med månadens ordkonstnär och njut av hens underbara verk!

Läs Jessica Rehns Vingar här

Namn:
Jessica Rehn

Ålder:
16

Ordkonstgrupp:
Författarfröplantorna, en ordkonstgrupp som träffas på distans.

Vad läser du helst och varför?
Jag läser nästan vad som helst. Min bokhylla är fylld med allt från Young Adult till klassisk litteratur. Mysterier eller deckare har jag inte läst så mycket, inte för att jag inte tycker om genrerna, det har helt enkelt bara blivit så. Faktaböcker eller historiska böcker intresserar beroende av ämnet. En 700 sidor tjock bok om rymden är tyvärr inte något jag söker efter, men 700 sidor tjocka böcker om feminism, ras eller sexualitet är desto intressantare för mig.

Har du något tips på en bok som gav dig en stark läsupplevelse?
Det finns så många böcker som gett mig fantastiska läsupplevelser! De som direkt dyker upp i tankarna är: The Song of Achilles av Madeline Miller. Golden Boy av Abigail Tarttelin. Harry Potter-serien av J.K Rowling. Percy Jackson-serien av Rick Riordan. Björnstad-serien av Fredrik Backman.

Hur länge har du skrivit?
På grund av läs- och skrivsvårigheter tyckte jag varken om att läsa eller skriva förrän jag gick i årskurs 3. Sedan dess har jag varit förtrollad och med stöd av både mina föräldrar och fantastiska lärare har jag kunnat utveckla mitt skrivande på ett positivt sätt.

När skriver du och hur ofta?
Jag skriver både för mig själv och för andra. I skolan och i skrivarkursen får vi ofta roliga uppgifter att jobba med, men jag försöker alltid lägga ner tid på att även skriva privat. Att uttrycka sig med ord skapar för mig en känsla av lugn, så jag försöker göra det så ofta jag kan. Helst skulle jag vilja skriva varje dag, men ibland kommer helt enkelt livet i vägen och då gäller det bara att skapa nya möjligheter för kreativiteten.

Vilken slags texter skriver du helst?
Precis som med mitt läsande, så skriver jag nästan vad som helst. Jag gillar att skapa texter med mycket känsla, både på bra och dåliga sätt. Nyligen har jag också börjat experimentera med att lägga till små psykologiska twistar i smeten, så vi får se vart det leder.

Har du några tips till någon som skriver i samma genre?
Du har en gigantisk spelplan. Använd dig av den! Att ta pauser och andas ut för att se dig omkring är såklart bra, men bli aldrig och trampa på ett ställe för länge. Utveckla olika möjligheter, testa olika tekniker. Det är din text, så gör som du själv vill. Gällande handling eller dialog så försök sätta dig själv in i situationen. Vad skulle du själv göra och säga? Var inte rädd för saker som anses vara kliché, skriv om det du tycker om och det som gör dig känslosam. Allting behöver inte vara perfekt i första försöket, att gå tillbaka, kolla igenom och ändra är något som vi alla gör.

Vad inspireras du av?
Oj, det kan vara nästan vad som helst. En sång jag lyssnar på, sättet solen gassar in genom fönstret och träffar väggen mitt emot, något någon sade eller gjorde.

Hur blev denna text till?
Den här texten var faktiskt en skrivarkursuppgift. Vi hade fått instruktioner att skriva om ett problem som skulle lösas, samt dess motgångar. Jag hade nyligen läst Tusen strålande solar av Khaled Hosseini, och törstade efter något lite mörkare och sorgligt. Jag har alltid varit svag för tragisk romans och på grund av tidspressen måste jag bara ta fram det första bästa som dök upp ur min hjärna. Mer komplicerat än så var det faktiskt inte.

Läs Jessica Rehns Vingar här