Glädje och stora applåder när ordkonsteleverna bjuder på show

16.11.2021 kl. 10:58
”Två minuter kvar! Snart släpper vi in publiken!”

I lördags hördes skratt och fniss samt många röster och stora applåder i Nordsjö, Helsingfors. Det var ordkonstshow på Kling & Klang-scenen! Sjutton ordkonstelever hoppade upp på scenen och uppträde med sina egna texter inför publik. Det var spännande och pirrigt men fram för allt roligt och fint.

Showkursen är en temakurs som ordkonstskolan erbjuder med jämna mellanrum. Eleverna som anmäler sig till showkursen får övning i att stå på scen och uppträda med dikter och andra texter.


Det var stämningsfullt när eleverna läste sina Södergraninspirerade dikter

”Eleverna som deltar i showkursen får insyn i hur en show blir till: allt från den första övningen till själva showen”, berättar ordkonstlärare Charlotta Portin.

”Under kursens gång har eleverna fått lära sig hur viktigt det är att tala tillräckligt långsamt och tydligt när man läser upp texter på scen, och de har förstått att det lönar sig att öva in både text och koreografi ordentligt för att få det bästa resultatet när det gäller. Dessutom har vi övat mikrofonteknik och scennärvaro”, berättar ordkonstlärare Lotta Sanhaie.


Eleverna som deltog i temakursen fick lära sig mikrofonteknik.

”Vi hade två övningar och en generalrepetition före showen”, berättar Charlotta. ”Utöver dessa övningar fick eleverna ansvaret att öva hemma på egen hand.”

9-åriga Marta Lindroos förberedde sig genom att läsa manuset hemma och öva sina egna texter. Alina Karhinen, 11 år, gjorde samma sak. ”Jag övade texterna, och bara litade på mig själv”, berättar hon. Också 9-åriga Ida Brandt förberedde sig genom att läsa manuset hemma. ”Jag försökte lära mig texterna utantill”, berättar Ida.

Texten som Ida uppträdde med handlar om Hamlet och Ofelia och tretton spöken. Temat i ordkonstskolan i år är klassiker, så samtliga texter i ordkonstshowen var inspirerade av klassiska författare som William Shakespeare, Edith Södergran och bröderna Grimm. Marta uppträdde med sin stämningsfulla dikt ”Lyckohatt”. Dikten blev till på en ordkonstlektion för någon vecka sedan.


När Ida läste sin text om Hamlet och Ofelia var de övriga eleverna spöken

”Vi har jobbat mycket med Edith Södergrans dikter på ordkonstlektionerna, och många av eleverna valde att skriva en egen dikt med inspiration av Södergrans dikt Lyckokatt”, berättar ordkonstläraren Charlotta.

Flera av eleverna läste Södergraninspirerade dikter på Kling & Klang-scenen i lördags. Publiken fick också höra en actionvariation på Hamlet, en ny och väldigt humoristisk version av balkongscenen ur Romeo och Julia, rimmande ramsor inspirerade av bröderna Grimms sagovärldar och mycket annat. Samtliga elever kom ihåg att njuta av sin stund på scenen trots att det var lite pirrigt.

”Det kändes spännande!” säger Marta. ”Det kändes jättebra! Jag älskar att stå på scen!” säger Alina. ”Före showen kändes det konstigt och lite spännande, men under showen kändes det roligt”, berättar Ida. ”Det var både spännande och roligt samtidigt!” sammanfattar 9-åriga Stella.


Don José och Escamillo har skjutit Carmen

Tanken med showkursen är att eleverna ska lära sig att uppträda samt förstå vilket maskineri som finns bakom en scenproduktion samtidigt som eleverna har roligt och njuter.

”Jag lärde mig mycket, men det bästa som jag lärde mig var att man ska uppträda med hög röst”, berättar Alina. ”Jag lärde mig att det är viktigt att tala långsamt och tydligt när man läser dikter”, säger Stella. Ida håller med om att det var en lärorik process att delta i showkursen. ”Jag lärde mig hur man sätter ihop en show”, berättar hon.

”Det roligaste var att uppträda för föräldrarna”, berättar Stella. Alina håller med. ”Det roligaste var att uppträda för alla, men det var också roligt att se de andra eleverna uppträda”, säger Alina. ”Övningarna var roligast”, säger Ida. ”Och alla nya kompisar man fick!”

Nästa showkurs i Helsingfors ordnas på vårterminen. I Åboland blir det ordkonstshow på lördag (20.11)! Då hoppar 26 elever upp på scenen i Åbo stadsbibliotek. På grund av restriktioner är extra publik inte tillåten, men spana gärna efter bilder på ordkonstskolans Instagram!

Lotta Sanhaie
Ordkonstlärare och planerare
+358 (0)50 403 2306
lotta.sanhaie(at)sydkusten.fi