Random och spännande

27.10.2020 kl. 13:10
Ordkonstelevers texter publicerades i tidskriften MERA.

Ordkonstelever samlas i ordverkstäder en gång i veckan. I ordverkstaden skriver eleverna text efter text efter text. Ibland kan det hända att en text blir publicerad! Så gick det för 11-åriga ordkonsteleverna Rebecka Mellgren och Viggo Hassel.

Rebeckas novell ”När jag träffade Vindsuperhjälten” och Viggos dikt ”Solvindsfärden” finns publicerade i det litterära magasinet MERA!

”Att bli publicerad känns lite spännande men ändå väldigt, väldigt bra”, säger Rebecka. ”Det känns helt random att bli publicerad!” säger Viggo. ”Det är väldigt länge sedan jag skrev texten, så det känns därför random att den nu finns publicerad!”


Viggos dikt i MERA

Både Rebecka och Viggo är elva år gamla nu. Men det är nästan ett år sedan de skrev texterna. Då var de tio år gamla. Trots att det är ett år sedan minns Rebecka ändå hur texten blev till: ”Det var en ordkonstuppgift som vi fick. Uppgiften handlade om vindsuperhjälten eftersom ordkonstskolans läsårstema förra läsåret var solvindsfärden”, berättar Rebecka.

Både Rebecka och Viggo har gått i ordkonstskolan länge. Rebecka, som går i Centrumgruppen i Helsingfors, är med för fjärde året nu och Viggo, som går i ordkonstgruppen i Söderkulla bibliotek, är med för tredje året. Under sina många år i ordkonstskolan har eleverna blivit väldigt vana vid att skriva och har dessutom skrivtips till andra:

”Läs inte upp din berättelse för gruppen förrän du är helt klar med den, för om du läser upp den för tidigt får du inte lust att skriva den färdig!” säger Rebecka. ”Bäst blir texterna när man skriver om det som man tycker om”, tipsar Viggo. Rebecka fortsätter: ”Var kreativ! Allting måste inte hela tiden vara helt realistiskt!”


Rebeckas novell i MERA

I ordkonstskolan testar eleverna på olika genrer. Rebecka gillar att skriva i alla genrer: ”Spänning, mysterier, romans, äventyr, dikter… Ja, allt!” Viggo skriver helst spännande berättelser och äventyrsberättelser. ”Då är det lättast att få läsaren att fortsätta läsa”, konstaterar han.

Vad är det roligaste med att skriva? ”Att man själv får bygga upp en värld och handling just så som man vill att den ska vara”, säger Viggo.


Lotta Sanhaie
Ordkonstlärare
050-403 2306
lotta.sanhaie(at)sydkusten.fi

MERA är ett magasin om barn- och ungdomslitteratur som utges av Fibul r.f. Man kan läsa MERA elektroniskt på www.fibul.fi eller hämta den i pappersform på vissa bibliotek och på Lilla Luckan i Helsingfors.