Godnattsagan blir kulturarv

09.04.2020 kl. 09:11
Godnattsagan ingår nu i Finlands lista på immateriella kulturav på initiativ av bland annat landets ordkonstskolor. Vem vill du berätta saga för i kväll?

Nu finns godnattsagan med på Finlands lista över immateriella kulturarv på initiativ av ordkonstskolorna i Finland, Finlands läscentrum och Finlands barnboksinstitut. Hoppas du vill föra traditionen vidare med oss!

Traditioner som upptas i förteckningen ska ha betydelse för människor, vara levande och föränderliga i vardag och fest genom åren. På listan finns nischade traditioner men också flera utbredda företeelser som är närvarande i mångas liv, såsom just godnattsagan. Här hittar du godnattsagan presenterad på wikiförteckningen över kulturarv. (Presentationen finns än så länge bara på finska)

Vem vill du natta i kväll? En familjemedlem, släkting eller kompis, eller varför inte ett kärt gosedjur?

Berätta med en sagopåse
Vi på ordkonstskolan tipsar dig om att skapa egna godnattsagor med hjälp av en sagopåse. Du behöver en tygpåse och ungeför tio små föremål. Här hittar du instruktioner för en sagopåse.

Nagu-nalles äventyr uppläst av författaren
Du kan också låta dig nattas av Nagu-nalles egen bok uppläst av författaren och läsambassadören Henrika Andersson. Du hittar klipp för varje kapitel i boken på de finlandssvenska läsambassadörernas youtubekanal.

Läs också:
Museiverkets meddelande om nykomlingar i listan över nationella kulturarv (på finska)