ORDKONSTVECKAN

13.02.2023 kl. 14:03
Årets mest språkglada vecka är snart här! Den nationella ordkonstveckan firas år 2023 under vecka 12, 20-26.3.2023.

I år är temat läsandets glädje och upplevelsefylld läsning. Alla dessa underbara böcker man kan sjunka ner i, alla dessa spännande karaktärer man får lära känna och miljöer man får skapa kring! Vi hoppas att alla ordkonstskolor och grundskolor runtom i landet deltar i ordkonstveckan!

För att alla på ett smidigt sätt ska kunna delta i ordkonstveckan har Föreningen för ordkonstundervisning i Finland skapat ordkonstuppgifter för olika ålderskategorier kring aktuella barn- och ungdomsböcker. Det finns uppgifter både på svenska och på finska för 4-6-åringar, åk 1-2, åk 3-4, åk 5-6 samt åk 7-9.

De svenskspråkiga uppgifterna är inspirerade av:

  • Linda Bondestam: God morgon rymden
  • Sanna Sofia Vuori & Cara Knuutinen: Lejon kommer
  • Annika Sandelin & Jenny Lucander: När farmor flög
  • Hanna Lundström & Frank A. Unger: Bilskelettet
  • Ellen Strömberg: Vi ska ju bara cykla förbi

Skaffa gärna några exemplar av böckerna till gruppen. Alla skolklasser, eftisar och andra barngrupper i Finland kan delta i ordkonstveckan genom att använda sig av ett färdigt material som skapats för olika åldersgrupper.

Material och information om böckerna uppgifterna inspirerats av hittas här:

Välj en materialhelhet som passar din åldersgrupp. Uppgifterna kan lätt laddas ner och skrivas ut. Materialet för ordkonstveckan finns tillgängligt under hela terminen.

Under ordkonstveckan publicerar Föreningen för ordkonstundervisning i Finland texter skapade av ordkonstelever på föreningens Facebook och Instagram.

Följ ordkonstveckan #sanataideviikko #ordkonstveckan

Välkommen med!

Katja von Wendt