Små stora saker

19.04.2023 kl. 22:09
Att besöka biblioteket för första gången, att göra en utfärd från dagis, att hitta vårtecken. Det är upplevelser jag har fått dela med över 80 Vandabarn under vårens rimjam på bibliotek.

Rimjam är ett program för barn under skolåldern där man leker och rör på sig med poesi som utgångspunkt. Det är ett av Sydkustens ordkonstskolas återkommande program som vi ordnar runtom på bibliotek i huvudstadsregionen för familjer och för grupper på förskolor och daghem. I vår har vi utformat programmet kring rubriken Skogens sus med elva dikter och verser som knyter an till en utfärd i skogen och allt man njuta av där. Hoande ugglor, skuttande ekorrar och en svamporkester hör till det man kan spana in under den drygt halvtimmeslånga ledda leken. Det hjälper en del att vi ordkonstlärare har med oss fint pysslade toapapperskikare, man får syn på mycket tack vare dem.



Att en samling dikter och lite koreografi kan bli så roligt är för att vi lägger en hel del tid och eftertanke åt helheten. Det lilla blir stort genom att vi planerar en röd tråd som är medryckande och utgår från sådant barnen kan känna igen och själva iaktta. Vi uppmuntrar dem att fundera på djur de sett och deras läten och på vilken matsäck de helst vill ha med sig på en utflykt. Vi väljer dikter som är roliga för barnen att upprepa med oss, rörelserna ska vara tydliga och rytmiska och det ska kännas som att vi hittar på allt i stunden. I verkligheten har vi övat in dikterna så vi kan dem utantill och vi vet exakt var det sitter bäst med ett överraskningsmoment såsom en lurvig jättelarv eller ett par kaninöron.

Ett tema som utfärd är perfekt för nyfikna barn. Man kan se, höra, dofta och smaka på saker i skogen och känna många känslor. En uggla kan vara lite skrämmande och att känna ett sorlande regn är uppiggande. Ett viktigt element i varje rimjam är också kontraster som lugnt och fartfyllt, tyst och bullrigt, smått och stort. På pappret är rimjam en blandning av samtida barnpoesi och favoriter från förr. Bland de samtida diktarna gillar vi särskilt Hanna Lundström, Annika Sandelin, Nina Gran, Emma och Lisen Adbåge men i vårens repertoar ingår också dikten Regn av Gustaf Fröding från år 1914. Sorlande och porlande kan vara ljud du hört, men inte tänkt på. Med diktens språk och rörelserna vi gör tillsammans blir orden levande för en grupp med livliga femåringar och det känns nästan magiskt.

Vi avslutar rimjammet Skogens sus med att koppla av och lägga oss som små harungar i en grop där vi drömmer sköna sommardrömmar. Och när vi öppnar ögonen igen är vi en upplevelse rikare genom mötet med dikterna. Vi vill tacka biblioteken som hjärtligt välkomnar oss, barnen som ivrigt låter sig ledas med i leken och deras tålmodiga pedagoger som tar sig an en utfärd med gruppen. Att gå till bibban är kanske en vardaglig sak för mig, men för andra kan det vara en resa till en ny spännande plats. Hoppas vi ses där nån vacker vårdag! Eller så råder jag dig att ta en tur i naturen med en diktbok i ryggsäcken. Låt våren ta dig med storm och omfamna dig med natur och poesi.

Sista chansen att delta i Rimjam våren 2023 är på Tölö bibliotek i Helsingfors lördagen den 22.4 klockan 10:30. Välkommen med!

Maja Ottelin
Planerare på Sydkustens ordkonstskola
maja.ottelin ( at ) sydkusten.fi

Maja Ottelin