Vad inspirerade dig att bli författare?

25.08.2022 kl. 21:02
Ordkonstelever ställer frågor till författare på Luckans Bokfika i höst

På torsdag 25.8 ordnade Luckan i Helsingfors ett Bokfika med mångkonstnären och ordkonstskolans timlärare Filippa Hella. Larrie Griffis samtalade med Filippa om hennes nyaste bok "Jag lindar mitt hjärta", om processen och hennes tankar kring den. År 2020, just innan världen stannade och coronapandemin var ett faktum, dog Filippas mor. Med ett osynligt hot som ingen visste något om kom sorgen efter en förälder att hamna i skymundan. För att finna tröst och kunna bearbeta sorgen började hon skriva vilket resulterade i en bok med känslosamma och gripande dikter. 

Ordkonstskolans elever får under höstens Bokfika-evenemang ställa frågor till författarna via Larrie Griffis. Ordkonstgruppen Manusmästarna för åk 5-6 är en av sex grupper som varje vecka träffas på Luckan. Elever från Manusmästarna ställde följande frågor åt Filippa:

 • Hur kände du dig när du var färdig med boken? Charlotta, 10 år
 • Har du några tips till någon som vill skriva en diktbok? Elsa, 10 år
 • Hur valde du att skriva just den här boken? Clara, 11 år
 • Vad inspirerade dig att bli författare/poet? Vincent, 12 år

- Att jag själv i olika skeden i livet haft så starka läsupplevelser och funnit mening, tröst och självförståelse och allt möjligt i text och litteratur, svarade Filippa på Vincents fråga.

Matteus Blad är musiker, låtskribent och skådespelare. Larrie Griffis intervjuade på onsdag 24.8 Matteus Blad om skrivkonst, inspiration och mycket annat. Matteus är aktuell med sin föreställning Det tystade barnet som hade premiär 25.8 och är en monolog med nyskrivna texter och visor. Vi fick höra honom berätta bland annat om sina tidiga influenser (Shakespeare och Goethe) och om konstlärarens viktiga roll.

Ordkonstskolans elever i gruppen Berättelsebossarna fick ställa frågor till Matteus Blad via Larrie Griffis. Dessa frågor behandlades:

 • Var får du inspiration till dina texter? Malva, 12 år
 • Hur hittar man, eller hur hittade du, din stil på scenen? Alltså hur man beter sig och är på scenen? Sigrid, 14 år
 • Vem har inspirerat dig i ditt arbete? Jessi, 14 år
 • Om en person har svårt att ge sitt allt på scenen, vad skulle du ge för tips till personen? Bon, 13 år

Förra veckan, på konstens natt 18.8, intervjuades de framgångsrika författarna Kjell och Mårten Westö av Larrie Griffis på Luckan. Författarna berättade om sin nya bok, som de skrivit tillsammans, samt om sitt skrivande. Då var det fyra ordkonstlever från gruppen Textspexarna som fick äran att via Larrie ställa frågor till författarna. Våra Textspexare ställde följande frågor:

 • Hur länge tar det att skriva en bok? Erik, 11 år
 • Varför blev ni författare? Ines, 11 år
 • Är det lätt att avsluta en bok? Carmen, 11 år
 • Varför valde ni att skriva vuxenböcker? Eliza, 12 år

Samtliga intervjuer spelas in och finns att se på Luckans Youtubekanal. Se de intressanta diskussionerna och hör vad författarna svarar på ordkonstelevernas frågor.

Vi på ordkonstskolan är mycket glada att samarbeta med Luckan. Det är värdefullt för våra skrivintresserade elever att få ställa frågor till professionella skribenter och konstnärer.

Monica Martens-Seppelin
Utvecklingschef/rektor
+358 (0)50 330 8234
monica.martens-seppelin(at)sydkusten.fi

Monica Martens-Seppelin