Läs vinnarbidraget Min idealvärld och en intervju med vinnaren

12.05.2022 kl. 22:09
Minea Cantell skrev vinnarbidraget i kategorin åk 7-9

Ordkonstskolans skrivtävling Skriv för livet! ordnades under vårvintern 2022 och avgjordes i slutet av april. Tävlingsuppgiften handlade om att skapa sin drömvärld. Alla vinnarbidrag publiceras under vecka 19.

Här hittar du vinnarbidraget "Min idealvärld" i sin helhet – och en intervju med vinnaren Minea Cantell

Kategori: Åk 7-9 
Vinnare: Minea Cantell "Min idealvärld"

1. Vad inspirerade dig till att skriva just denna tävlingstext?

” Jag har alltid tyckt om att skriva dikter så då jag bestämde mig att delta i tävlingen var det självklart att jag skulle skriva en dikt. Då jag skrev dikten ”Min idealvärld” tänkte jag länge på vad som egentligen behöver finnas i min idealvärld och så kom min text till. Min största inspiration till skrivandet är också poeten Rupi Kaur. Det var hon som fick mig att börja skriva dikter.”

2. Vilken slags texter skriver du helst?

” Jag skriver helst dikter men noveller och andra slags texter kan vara roligt att skriva ibland.”

3. Har du ett lästips på en bok som du tycker om?

 ”Jag läser mest på engelska men en bok jag kan rekommendera är Rör mig inte!, skriven av Tahereh Mafi. Vissa kan också känna igen den med namnet Shatter Me som den heter på engelska."

Läs Minea Cantells vinnarbidrag Min idealvärld här

Juryns motivering:
Minea Cantells dikt Min idealvärld har en stark struktur och en sparsmakad stil som lyckas fånga de viktiga orden som ringar in hoppet. Med hjälp av detaljerade, berörande bilder lyckas Cantell göra de stora orden sina egna. Du-tilltalet inkluderar läsaren och skapar engagemang. På ett spännande sätt byggs en idealvärld upp som står i dialog med verklighetens långt ifrån perfekta värld.

Juryn bestod av de finlandssvenska läsambassadörerna Amanda Audas-Kass och Henrika Andersson samt Annette Kronholm, projektledare för Skrivande skola.

Läs artikeln med information om de andra vinnarna.

Monica Martens-Seppelin