Ballongfest med Alfons Åberg

27.04.2022 kl. 15:41
Hundratals diktballonger har blivit till i vår när språkbadselever i Nyland har firat Alfons Åbergs 50-årskalas tillsammans med ordkonstskolan. Hanna Lundström besökte klass två i Leppätien koulu i Sibbo för att sprida ordkonst och glädje i skolvardagen.

– Eleverna får prova på grundläggande ordkonstövningar och lära sig hur det kan gå till att bygga upp en berättelse och en dikt. Barnen får se att man med utgångspunkt i en enda karaktär eller bok kan göra väldigt många olika saker.

Verkstaden börjar med att Hanna presenterar själva jubilaren Alfons Åberg och hans födelsedagsönskan: Att få fira genom att träffa barn i olika skolor. Sen plockar Hanna fram många olika prylar som är bekanta från böckerna, såsom en ficklampa, en nallebjörn, en kortlek, några småbilar och en partyhatt. Till och med Alfons pappas pipa finns med ­– men bara på bild! Småningom delas barnen upp i smågrupper och får hitta på historier som knyter ihop tre av föremålen. Tvåorna i språkbadsklassen blir ivriga och idéerna bubblar fram på både svenska och finska.

­
– Vi uppmuntrar till mycket språkande och att använda också sådana ord som kanske inte hör till vardagsspråket. Jag introducerar nya ord, upprepar dem och upplever många situationer där jag kan handleda barnen att lyckas, berättar Hanna. Det blir en trygg situation att prova vad som händer när man ger plats för fantasin.

Att fira Alfons 50 år har fyllt en stor del av Hannas kalender under våren med besök runtom i tjugo språkbadsskolor i Nyland och intresset för verkstäderna har varit mycket stort.

– Många skolor har längtat efter att få bjuda in och ta emot gäster. Jag har mötts av mycket glädje och leende barn. Klasslärarna gör ett väldigt brett arbete men det är också viktigt med olika vuxna i klassrummet som ger perspektiv på vad ordkonst, fantasi och att skriva kan vara och hur man gör en berättelse.


Halvvägs in i dubbeltimmen blir det rörelsepaus där leken ”Kungen befaller” bytts ut till ”Alfons säger”. Efter leken är det dags att fylla festballongerna. Den här gången fylls de ändå inte med helium eller luft utan med poesi. Alla får nio lappar med ord som ska komponeras till en festlig dikt på färggrant papper i formen av en ballong.

– Ballongdikten är jättepopulär! Det är roligt att jobba med färg, form och ord i ett paket. En annan sak som varit omtyckt är korten med ordloopar som finns i projektets lärarhandledningar på nätet. Många lärare har sagt att de skrivit ut korten och använt dem i sin klass, säger Hanna.

Den som vill vara med och fira Alfons Åberg under år 2022 kan ta del av materialet som ligger på svenska nu:s webbplats.

Ordkonst med Alfons Åberg

Materialet består av tre lärarhandledningar som bygger på karaktären Alfons Åberg samt böckerna Kalas, Alfons Åberg! och Aja baja, Alfons Åberg!  Sydkustens ordkonstskola har utarbetat uppgifter som får eleverna att leka med ord, texter och berättelser. Materialet stöder inlärningen av svenska och kan anpassas till olika nivåer.

Ordverkstaden kring Alfons Åberg är ett projekt på beställning av Nätverket Svenska nu. Nätverket Svenska nu motiverar och inspirerar finskspråkiga barn och ungdomar i hela landet att våga använda svenska bland annat genom olika projekt och material som riktar sig språkbad och svenskalärare i finska skolor.

Maja Ottelin