Årets ordkonstgärning till Lotta Sanhaie - ordkonstlärare med stort O

19.03.2019 kl. 06:00
Lotta brinner för ordkonst och har fått med sig starka läsupplevelser från barndomen. Hennes mål är att väcka samma gnista och skaparlust hos eleverna.

Lotta Sanhaie är en eldsjäl och multitalang inom ordkonsten på svenska och arbetar med såväl bebisar, småttingar, skolelever som seniorer. Hon lyckas engagera deltagare oberoende av ålder med sin entusiasm och sitt medryckande sätt. Lotta jobbar för Sydkustens ordkonstskola med flera barngrupper runtom i Nyland.

Hur känns det att få en utmärkelse för jobbet?
– Min första känsla var genuin glädje! Det känns fantastiskt och är en stor ära. Jag jobbar mycket och hängivet och blev superglad att så många som jobbar med samma sak har noterat det.

Hur hittade du till ordkonsten från första början?
– Jag visste inte att det fanns innan jag såg en annons i tidningen 2012: Ordkonstledare sökes. I annonsen frågades det "Tycker du om att jobba med barn, litteratur, kreativitet och fantasi?" Det är ju det jag har gjort hela mitt liv ända sen liten! Det är de saker jag bryr mig allra mest om i livet.

Vad betyder ordkonst för dig personligen?
– Det är både jobb, fritid och passion. Jag har haft starka möten med litteratur redan som barn. Astrid Lindgren är en av de viktigaste och Mio, min Mio är en bok som har gjort djupt intryck. Jag vill skapa liknande starka upplevelser som tangerar litteratur för mina elever.

Vad läser du helst själv?
– Jag letar efter böcker som jag på riktigt njuter av, som ska ge starka upplevelser och visdom. Man blir klokare som mänska ju mer man läser. Konsten ger oss erfarenheter och perspektiv.

Var hittar du inspiration och iver till din ordkonstundervisning?
– Ofta kommer det från mina elever. Jag vill att de ska utveckla sitt skrivande och berättande och förstå sin egen roll i konstlivet. Dom kan bidra med sina egna erfarenheter och skapa konst.

Årets ordkonstgärning är en utmärkelse som delas ut av Föreningen för ordkonstundervisning i Finland till en person eller aktör som utmärkt sig inom främjandet av ordkonst. Det är första gången utmärkelsen går till en svenskspråkig person.

Ur prismotiveringen: ”Lotta är speciellt skicklig på att använda litteraturen och boken som ut­gångspunkt i sin ordkonstundervisning och Roald Dahl finns också ofta med i hennes ordkonstprojekt. Hos henne är fantasins värld oändlig och rätt ut ur de blå plockar hon ord, sammanhang och verkligheter och skapar tillsammans med sina ordkonstbarn nya världar. Hon ser en bok i bokhyllan eller en fågel i solen och trollar fram en fantasifull stund tillsammans med den som sitter intill henne.

Lotta är otroligt omtyckt som lärare. Hennes ordkonststyrka är att hon med iver, humor och glädje tar sig an undervisningen och verkligen ser deltagarna och deras önskemål och behov i stunden. ”

Årets ordkonstgärning
2018 Lotta Sanhaie, lärare vid Sydkustens ordkonstskola och Annegårdens kulturcenter
2017 Bokfestivalen Kirjalitta i Tammerfors
2016 Aulikki Rundgren för livslångt arbete med ordkonst, verksam vid Vantaan Sanataidekoulu
2014 Pro barnlitteraturen rf för projektet Tarinoiden puisto
2013 Sanataidekoulu Aapeli i Norra Savolax
2012 Föreningen Sanaratas för projektet Mummolan lorupirtti
2011 Författaren Reetta Niemelä för ordverkstaden Aurinkoon katsoja
2010 Jyväskylän kansalaisopiston sanataidekoulu
2009 Projektet Sanasampo i Södra Karelen

Text: Maja Ottelin, Sydkustens ordkonstskola