Antologin är här!

28.09.2020 kl. 11:03
”Den är kiva och den doftar jättegott!”

Äntligen har antologin kommit från tryckeriet! Ordkonstskolans pinfärska antologi heter Solvindsfärden och andra texter. I antologin finns över 200 texter skrivna av ordkonstelever längs hela sydkusten.

Att göra en riktigt bok är inget som sker i en handvändning. Arbetet med ordkonstskolans antologi började redan i april då ordkonstlärarna i dialog med eleverna valde ut texter. Sedan skulle texterna renskrivas och antologin skulle layoutas så att det blev en fin balans mellan text och bild. Slutligen var det dags för korrekturläsning och sedan for antologin iväg till tryckeriet.

Och nu är den alltså klar! Alla som jobbar på ordkonstskolan är otroligt stolta. Både över eleverna, texterna och lärarna. Antologin blev en härlig helhet, en fräsch bok som innehåller allt från stämningsfulla dikter till långa berättelser. Den 120 sidor tjocka antologin är indelad i sju kapitel.


Norah Thottungal, Marta Lindroos och Anni Osterman bläddrar förtjusta i den pinfärska antologin där egna deras texter finns med

”Den är kiva och den doftar jättegott!” säger 8-åriga Marta Lindroos. Marta är upphovsman till en text och bild om en avundsjuk vänsterhand på sidan 43. Även 8-åriga Amy Linde doftar på den pinfärska boken: ”Det är första gången jag har en text i en riktig bok!” säger Amy som genast har hittat sin spökberättelse på sidan 103 i kapitel sex.


Glada författare Jessi Jaatinen, Olga Järf, Lydia Saarento, Filippa Vainio, Stella Vainio, Wilfred Sanhaie, Rebecka Mellgren, Alvin Krogell

”Det känns coolt att se sin egen text i tryck”, säger Alvin Krogell, 11 år, som deltar i antologin med en text om Dvärggaffeln Gafflioso på sidan 38. 11-åriga Stella Vainio, vars långa berättelse om en rymdresa finns på sidan 75, håller med: ”Det känns mycket roligt att se min egen text i en bok för då kan andra läsa den och se vad jag har skrivit. Och jag kan läsa vad andra ordkonstelever har skrivit!”

Lydia Saarento, 12 år, spinner vidare på det där med att andra kan läsa ens texter: ”Det känns lite ovant att tänka att andra som jag kanske aldrig kommer att träffa kan läsa min text... Men det är roligt att läsa vad andra har skrivit!”

Lydias text om en ensam man i Italien finns på sidan 51. I samma kapitel finns 7-åriga Alenia Lindholms berättelse om en flicka som hamnar in i Cluedospelet! ”Jag kommer att förvara antologin i bokhyllan i mitt eget rum bland de vita böckerna”, berättar Alenia. ”Och jag kommer att förvara min antologi i en speciell låda i mitt rum”, säger Marta. Stella berättar att hon nog kommer att förvara antologin i sin bokhylla bland de bra böckerna. ”Eller kanske i lådan i mitt nattduksbord så att jag kan läsa den innan jag lägger mig.”

Att läsa antologin är viktigt. Läs den tillsammans med vänner. Tillsammans med familjemedlemmar. Tillsammans med ordkonstkollegor. Läs, läs! Njut! Ta ner den från bokhyllan eller ut ur lådan ofta och njut av de fantastiska texter som ordkonstskolans elever skrivit.

Lotta Sanhaie
ordkonstlärare