Ordkonsten går på sommarlov

24.04.2020 kl. 10:38
Vi lever i spännande tider! Från en dag till en annan har vår vardag förändrats och nu får vi uppleva något som inte upplevt förut!

I vårt land gick allt smidigt, tycker jag, från att fritt få träffas till att samlas hemma. Överraskande bra gick det också att hitta nya strukturer för barnen i skolan. Lärarna har skapat nya lösningar och system för undervisningen och lyckats bra, känns det som. Familjerna har mera insikt i vad barnen gör i skolan och har mera (tvångs)tid tillsammans. En stor del av skjutsandet och rusandet är på paus. Ibland försöker jag påminna mig själv om att njuta av detta!

Också för ordkonstskolans del har detta betytt nya metoder och jag är stolt över mina kollegor som ivrigt och glatt genast började tänka i nya banor. Ingen negativitet alls, bara konstruktiva idéer och tankar för att ge alla våra nästan 400 elever en möjlighet att fortsätta med det kreativa arbete de gör i ordverkstäderna. Detta är en möjlighet mer än en utmaning att förnya sig. Jag tror och hoppas att vi lär oss mycket av denna period och kan fortsätta med en del av det vi skapar också efteråt!

I fem veckor har vi kontaktat våra elever och kramat dem virtuellt, vi har skickat uppgifter och fått tillbaka bilder, texter, ljudfiler, videon... Jag har njutit av att ha kontakt med mina elever, inte endast en gång i veckan, ibland varje dag med vissa elever. Man har haft möjlighet att knyta kontakt med den enskilda eleven på ett nytt sätt.

Vi har under denna tid satt ut pedagogiskt material på vår webbsida. Nu är terminen slut, fast jag skulle vilja fortsätta diskutera med mina elever. Planerna för hösten skapas och går framåt och anmälningarna till nästa termin öppnar snart.

Det är nu dags att säga glad sommar till alla elever, glöm inte att ordkonst är närmare än du tror, den finns då du läser, berättar en saga för lillasyster eller hittar på en dialog mellan olika legofigurer med lillebror, när du ser dig omkring och funderar på naturen eller ser en blomma och tänker på ett rim, när du lyssnar på mamma som läser en bok eller argumenterar med pappa om varför han skall köpa dig en ny leksak, när du skriver ett kort till morfar eller en rad på en biljett till morsdagen...

Till dig, en liten gåva, för sommaren: ORDKONSTBINGO!

Paola Fraboni
Regional ordkonstlärare i Åboland