60627.jpg

Kartblad och kompassrosor

31.08.2017 kl. 11:42
Det känns som om sommaren är långt bakom för så mycket har hunnit hända sedan jag kom tillbaka på jobb efter semestern. Augusti brukar vara en hektisk månad hos oss eftersom vi då startar upp ordkonstläsåret. Det gör vi genom att fastställa schemat, beställa material och marknadsföra ordverkstäderna.

Det här läsåret har vi 25 ordverkstäder i sammanlagt tio kommuner och hoppas på många anmälda till grupperna. Vi ordkonstledare har därför åkt runt i skolor och informerat om ordverkstäderna som inleder sin termin i september. I sann läsårstema-anda har ledarna navigerat genom regionerna och marknadsfört temat Kartblad och kompassrosor. Det vi gjort under skolbesöken är att vi haft på oss karthattar och tagit emot tips på vad det lönar sig att packa ner i väskan om man är på väg på upptäcktsfärd. 

Varje år, innan terminen börjar i Ordkonstskolan, ordnar vi en planeringsdag för våra ordkonstledare. Under dagen går vi igenom aktuella ärenden och har alltid ett inspirationsmoment inklämt för att få lite nytt krut inför det nya läsåret. Lördagen 19.8 var vi alla ordkonstledare samlade i våra nya kontorsutrymmen i Victoriakvarteret på Busholmen i Helsingfors.

Vi spenderade hela dagen med att gå igenom aktuella ärenden gällande det kommande läsåret och att tillsammans planera lektionsinnehållet i undervisningsgrupperna.

Då det blev dags för lunch tog vi en promenad genom duggregnet till den närbelägna Kabelfabriken och gick in vid restaurangen Hima & Sali för en varm sopplunch. Kulturcentret Kabelfabriken är full av kulturutrymmen med gallerier, teatrar och konstnärsstudion. Därför kunde vi inte låta bli att stanna kvar för en nyttig inspirationsstund då vi en gång var på plats. Vi hade glädjen att få ta del av illustratören Maija Hurmes workshop i hennes studio. Vi blev mäkta imponerade av intrycken både gällande stil och pedagogik. Tack Maija!

Efteråt, då vi promenerat tillbaka till Busholmen fortsatte vi med planeringen en stund innan alla åkte iväg in i lördagskvällen. Regnet hade tydligen hunnit sluta tills dess, vilket märktes i en hel mängd av olika färgs paraplyn som lämnades kvar i korridorerna. Kanske blir de material till en glömda paraplyers utställning inför öppna dörrarnas dag i Victoriakvarteret.... Håll utkik efter inbjudan till den!

Ordverkstäderna ordnas i skolor, bibliotek och kulturhus i följande kommuner: Borgå, Esbo, Helsingfors, Kyrkslätt, Lovisa, Pargas, Raseborg, Sibbo, Vanda, Åbo. Anmälningen till ordverkstäderna sker på ordkonst.fi.


Iréne Poutanen
Ledande ordkonstledare
Sydkustens ordkonstskola

Tfn: 045 894 4088
E-post: irene.poutanen(at)sydkusten.fi