Lilla ordboet är ett språkstimulerande pedagogiskt material i kappsäcksformat som är uppbyggt kring två olika spännande berättelser. Den ena berättelsen handlar om fransyskan Dijonne Senappe och den spännande resan som hon skriver om i sin dagbok. Den andra handlar om Borgåjournalisten Dag Bladh som märker att framtidsdirektören i staden håller på med skumma affärer som har att göra med hemliga tunnelsystem.

I klassen tar man sig etappvis framåt i berättelsen och lever sig in i äventyret genom att utföra olika ordkonstuppdrag. Uppdragen kopplas både till själva berättelsen och till föremålen i kappsäcken, som alltså mirakulöst hamnar i en skola!

Här kan du läsa om arbetet med Lilla ordboet i Vindängen skola i Esbo

Det stora urvalet av ordkonstuppgifter bygger på olika slags berättande: både skriftligt, muntligt, dramatiskt och tvärkonstnärligt. I alla sammanhang betonas fantasifullhet, språkglädje och skaparlust. Lilla ordboet bygger på en pedagogik där både lärare och elever för en stund får glömma allt som har med betygsättning, vitsord och korrigeringar att göra. Till uppgifterna finns inget facit utan precis allt är möjligt!

Fem exemplar av kappsäcken åker runt i skolor sedan september 2015.

Kontakta lillaordboet(at)sydkusten.fi eller projektplanerare Maja Ottelin på numret 045-8944089 för mer information!